YENİLENDİ

Hukukçular: YSK, mazbatayı vermek zorunda

Hukukçular, "Amaç belediyeyi DEM Parti'den alarak ikinci olan partiye yani AKP'ye vermek, bu kararın hukuki bir geçerliliği yok. YSK, mazbatayı vermek zorunda" dedi.

Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alınmasını ANF'ye değerlendiren hukukçular, YSK'nin mazbatayı vermek zorunda olduğunu, aksinin hukuksuzluk olacağını söyledi.

ÇELİK: YSK'NİN BÖYLE BİR YETKİSİ YOKTUR

"Seçime girmiş ve seçilmiş bir kişi. Seçilene hukuken mazbata verilir ve sonradan engeli var ise buna itiraz edilir" diye konuşan İstanbul Barosu avukatlarından Feyzi Çelik, bu durumda dahi belediye meclisinin kendi belediye başkanını seçmesi gerektiğini söyledi. İster şartları taşısın ya da taşımasın YSK'nin Zeydan'ın adaylık başvurusunu onayladığını hatırlatan Çelik, "YSK onayladığına göre sadece var olan durumu tespit  edebilir, Kanunda ölüm, istifa gibi nedenlerle olursa belediye başkanlığı ikinci adaya verilir. Ancak burada YSK'nin 'Başkanı belirleme' yetkisi yoktur. Yasada seçme yeterliliği yoktur diye birşey yok. Zeydan'ın seçilme yeterliliği vardır ve seçilmiştir. Mazbatasının verilmesi zorunludur.  Belediye eşbaşkanı görevine başladıktan sonra YSK'ye itiraz edilebilir. Yerine diğer partinin adayı atanamaz. Bu durumda belediye meclisi kendi içinde belediye başkanı seçer. Partinin hakkı bu şekilde gasp edilemez. YSK'nin kararları hukuka uygun değil ve yine bu yönde menfi karar verebilir. YSK bir kılıf uydurup hukuka aykırı şekilde DEM belediyesinin AKP'ye verilmesi yönünde karar verebilirler. Hukukta istifa ve ölüm halinde ikinci olan adaya verilebilir. Bunun dışında imkanı yoktur" diye konuştu.

Hukukçu Kadir Kutevi ise şunları söyledi: "Kendi verdikleri kendileri geri almışlar. Önce memnu haklarını vermişler, şimdi de bu kararı geri alıyorlar. Sözde savcıya tebliğ edilmemiş diyerek bunu yapıyorlar. Tam bir skandal karar.  Mazbatanın verilmesi zorunludur. Ancak şu anda bir hukuksuzlukla AKP'ye belediyeyi vermeye çalışıyorlar. Biz hukukçular olarak başvuruda bulunacağız, İl YSK'ya başvuracağız. YSK bu konuya ilişkin kararını ise yarın verecek."